Jablkový koláč s tvarohovým krémom a orechmi
Ingrediencie:
Cesto:
- 150 g masla
- 300 g práškového cukru
- 4 ks vajcia
- 300 g polohrubej múky
- 1 balenie prášku do pečiva
- mlieko
- 6 kusov jabĺk
- maslo
- mleté orechy
Krém:
- 250 g masla
- 250 g mäkkého tvarohu
- 3 lyžice krupicového cukru
- 1 smotana na šľahanie
- 1 hrsť mletých orechov
Postup:
Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny, postupne pridáme žĺtky. Postupne prisypeme preosiatu múku s práškom do pečiva. Prilejeme toľko mlieka, aby nám vzniklo stredné husté cesto.
Z bielkov vyšľaháme sneh a vmiešame do cesta. Jablká olúpeme a nakrájame na plátky, tie potom rozložíme na vyšší plech, vymastený maslom a vysypaný orechmi.
Na jablká nalejeme cesto a rozotrieme. Vložíme do vyhriatej rúry a pri 180 °C pečieme asi 20 až 25 minút.
Maslo vyšľaháme s tvarohom, cukrom a trochou smotany, aby vznikol hladký krém.
Vychladnutý múčnik vyklopíme tak, aby boli jablká hore, potrieme ho krémom a posypeme orechmi. Necháme stuhnúť.