Malinovo-tvarohová torta bez múky
Ingrediencie:
Cesto:
- 100 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 30 g práškového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- soľ
- 4 ks žĺtok
- 4 ks bielok
- 90 g kryštáľového cukru
- 150 g mletého maku
- 70 g nasekané lieskové orechy
Plnka:
- 250 g tvarohu
- 100 g práškového cukru
- nastrúhaná kôra z polovice citróna
- 4 PL citrónovej šťavy
- 1 balenie vanilkového cukru
- 500 ml smotany na šľahanie
- 1 a 1/2 balenie želatinového stužovača
- 50 ml vlažnej vody
Poleva:
- 300 g čerstvých alebo mrazených malín
- 50 g práškového cukru
- 1/2 balenia želatinového stužovača
- 50 ml vlažnej vody
Postup:
Cesto: elektrickým ručným šľahačom vyšľaháme na najvyššom stupni maslo alebo margarín, cukor, vanilkový cukor a soľ do peny. Za stáleho šľahania postupne pridáme žĺtky. Bielky a cukor vyšľaháme do tuha a zľahka spolu s makom a orieškami vmiešame do cesta. Cestom naplníme vymastenú tortovú formu a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry (Elektrická: 175 °C; Teplovzdušná: 160 °C; Plynová: stupeň 2-3) a pečieme asi 40 minút.
Plnka: tvaroh, cukor, citrónovú kôru, šťavu a vanilkový cukor spolu dobre premiešame. Smotanu na šľahanie vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom do tuha. Želatinový stužovačpripravíme do 150 ml vody podľa návodu na obale a zmiešame s tvarohom a šľahačkou.
Vychladnutý korpus uvoľníme z formy, očistený okraj formy opäť upevníme okolo korpusu a uzavrieme. Tvarohovú náplň rovnomerne nanesieme na korpus a uhladíme. Na 2-3 hodiny uložíme do chladničky.
Poleva: rozmixujeme maliny s cukrom, 1/2 balenia želatinového stužovača pripravíme s 50 ml vody podľa návodu na obale a ihneď dobre premiešame s malinovým mixom. Nanesieme na náplň a uhladíme. Na stuhnutie uložíme do chladničky na 2 - 3 hodiny.