Domáce rožky – mäkké, voňavé a lepšie než z pekárne
Ingrediencie
- 300 g hladkej múky na kysnuté cesto
- 200 g polohrubej múky
- 180 ml vody
- 120 ml mlieka
- 7 g sušeného droždia
- 10 g soli
- 1 ČL kryštálového cukru
- 2 PL roztopeného masla
- slaná voda na potretie
Postup
1. V miske zmiešame vodu, mlieko, droždie a cukor. Necháme pár minút odstáť.
2. Pridáme múky, soľ a maslo. Vypracujeme hladké pružné cesto (asi 8–10 minút).
3. Cesto zakryjeme a necháme kysnúť približne 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.
4. Rozdelíme ho na 8–10 kusov, každý vyvaľkáme do oválu, širší koniec roztiahneme a stočíme do tvaru rožka.
5. Rožky necháme ešte 30–40 minút podkysnúť a potrieme slanou vodou.
6. Pečieme pri 250 °C približne 10–15 minút dozlatista. Po dopečení jemne postriekame vodou, aby zostala kôrka vláčna.
Tip
Na lepšiu kôrku vytvoríme v rúre paru – napríklad plechom s horúcou vodou.