Škvarkovníky
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 g hery
- 3 lyžičky soli
- 1 kocka droždia
- 1 lyžička cukru
- 2 dl mlieka - urobiť kvások
- 250 g škvariek
Postup:
Vypracujeme cesto, rozvaľkáme, potrieme pomletými škvarkami. Preložíme 4 - krát a necháme 25 minút kysnúť pod utierkou. Znovu vyvaľkáme, 4 - krát preložíme a necháme 25 minút kysnúť. Potom rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm. Nožíkom urobíme mriežku a vykrajujeme pagáčiky. Poukladáme na plech, potrieme vajcom a upečieme do ružova.
Poznámka:
Cesto môžeme použiť aj tak, že rozvaľkané pokrájame na štvorce, na každý dáme slivkový lekvár, rožky spojíme na batôžtek, poukladáme na plech širšie od seba a upečieme. Upečené posypeme práškovým cukrom.